Bij een asneerlating kiest u voor de oneindige weidsheid van de zee.
Er zijn hiervoor verschillende mogelijkheden en eraan gekoppeld regels om in acht te nemen. Bel ons gerust op voor meer informatie. 054/ 34.34.33
Een asneerlating in zee is een serene en betekenisvolle manier om afscheid te nemen van een dierbare. Met de zachte ruis van de golven op de achtergrond, wordt de as van de overledene voorzichtig aan de zee toevertrouwd middels een zee-urne. Deze kalme omgeving biedt troost en reflectie terwijl geliefden samenkomen om de herinneringen te koesteren. Het ritueel symboliseert de verbondenheid met water, natuur en het oneindige, en het laat ruimte voor zowel emoties als eerbetoon aan het geleefde leven. Zo wordt het afscheid een harmonieuze viering van het verleden en een stap richting verlichting en genezing. Er kan hier evenzeer een persoonlijke ceremonie of viering aan gekoppeld worden.
In België is een asneerlating in zee gereglementeerd.
Voor een neerlating op zee is er bovendien een speciale zee-urne nodig. Deze gecertificeerde urnes zijn gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal en ontbinden volledig na contact met water. De asresten worden vóór de vaart door onze ceremoniemeester overgeheveld in de door u gekozen zee-urne.
Op de dag van de neerlating, wordt de zee urne met respect aan boord gebracht en op een speciale plaats op het dek gestald. Losse strooibloemen en kleine kransjes kunnen mee worden neergelaten, voor zover deze bestaan uit natuurlijk materiaal (geen plastiek, metaal, kunststof linten, oasis…).
Op de gekozen dag van neerlating, worden de nabestaanden onthaald door de ceremoniemeester en de uitvaartondernemerop de kade. Beiden kunnen ondersteunen tijdens de plechtigheid aan boord en houdt (bij een individuele neerlating) rekening met de wensen en noden, zodat de ceremonie persoonlijk en op maat wordt aangeboden. Een reguliere individuele dienst neemt ongeveer één uur in beslag, van inschepen tot ontschepen. Tijdens de vaart en voorafgaandelijk aan de neerlating, heeft iedereen ruim de tijd om de overledene te herdenken.
De plaats van neerlating wordt in overleg met de kapitein bepaald en hangt af van diverse factoren (wind, stroming en weersomstandigheden). Keer op keer is dit een unieke plaats per as-neerlating, tenzij je wenst dat e naar specifieke coordinaten gevaren wordt (bijvoorbeeld omdat hier al een ander familielid is neergelaten).
De ceremonie voor het afscheid op zee gebeurt volgens de maritieme traditie. Na het inschepen van de aanwezige familieleden en vrienden, wordt bij fluitgeschal de zee-urne met de as van de overledene aan boord gebracht. Na de begroeting door de kapitein wordt de Belgische driekleur (of andere nationaliteitsvlag) halfstok gestreken.
Eenmaal aangekomen op de plaats van asneerlating, wordt een korte ceremonie voorzien met enkele toespraken, afgestemd op de overledene. Speciale wensen worden opgenomen in deze dienst. Na het brengen van de laatste groet door de aanwezigen, wordt de urne in zee neergelaten. Indien gewenst, kan een familielid hierbij helpen. De bemanning zal 8 keer de scheepsbel luiden, maritieme traditie van het veranderen van de wacht op traditionele schepen en symbool voor het afscheid op zee.
Na de asneerlating vaart de kapitein met de vlag halfstok een cirkel rond de plaats. Dit gebeurt in stilte of onder muzikale begeleiding. Vooraleer terug huiswaarts te keren, geeft hij 3 lange stoten op de scheepshoorn als eerbetoon, de vlag wordt in de top gehesen.
Bij ARK werken we steeds samen met Endlis
Bent u nog op zoek naar een passend afscheid voor uzelf of uw geliefde? Weet u niet goed waar te beginnen? Misschien kunnen wij u helpen.